duminică, 25 martie 2018

Despre constiinta corporala si aplicatiile ei in Yoga.



Unii oameni ar dori sa creada ceea ce inteleg, altii sa inteleaga ceea ce cred.

Acest lucru se petrece in multe domenii de viata, inclusiv yoga.

Ca sa fiu mai concis. Sa luam bunaoara modul in care Yoga este predata occidentalilor.

Spuneam intr-un articol trecut ca asiatici au alt mod de a-si percepe corpul. Spuneam ca, constiinta lor corporala este mult diferita de cea a unui occidental. Si partea proasta ca indienii predau tot din perspectiva lor, si nu a unui occidental.
Pe ei nu ii intereseaza sa se adapteze stiului occidental, ci occidentali sa se adapteze stilului lor..

In calitate de instructor yoga pentru a putea preda si adapta dupa aceea ce ai invatat in India, trebuie sa ai un nivel de flexibilitate mentala extrem de ridicata si sa intelegi cu adevarat diferenta constiintei corporale dintre un oriental si un occidental.

,,...O conditie senzoriala asiatica'' ar putea insemna experienta difuza pe care oamenii o au despre propriul lor corp si care difera de la rasa la rasa. Stiu, bunoara, ca un oriental isi simte altfel corpul decat noi,europenii. Atingand piciorul sau umarul unui asiatic, el are aceasi senzatie de siluire pe care o avem noi europenii. Atingand piciorul sau umarul unui asiatic, el are aceeasi senzatie de siluire pe care o avem noi daca cineva ne-ar atinge ochii sau buzele cu dosul palmei.'' In ceea priveste simtirea corpului mai jos de diafragma'', expresia s-ar referi la incapacitatea ocidentalilor de a avea experienta totala a trupului lor. Intr-adevar,foarte putini dintre noi se pot lauda ca isi simt trupul ca un intreg. Cei mai multi isi simt propriu -zis numai anumite sectiuni - fruntea, inima- inima - si numai in anumite imprejurari....>>>(Mircea ELIADE,Secretul Doctorului Honigberger)
Si ajungi in astfel de cazuri sa-ti dai seama ca Yoga pentru a putea fi digerata de occidentali, trebuie imbinata chiar si cu alte terapii corporale.
Sau te poti baza numai pe YOGA EXCLUSIV ATUNCI CAND STI SA IMBINI PIESELE acestui  PUZZLE
Spre exemplu pentru a-ti trezi efectiv corpul, cum s-ar spune, a beneficia cu adevarat de efectele yogai, in plan fizic si spiritual, o sedinta completa de yoga s-ar termina cu yoga nidra.
Cele doua ramuri hatha yoga si yoga nidra sunt cat se poate de complementare. Hatha yoga iti prepara corpul, prin intinderi, usoare tensiuni ,elongatii dupa care yoga nidra aprofundeaza si completeaza in mod regal ''trezirea constiintei corporale''.

De ce ? Fiindca se face o trece in revista a partilor corporale de aceasta data de la un nivel mult mai aprofundat, cel al relaxarii totale. Acum inveti sa te relaxezi atat fizic, emotional cat si psihic. Ca sa nu mai vorbim de simbolistica cu care lucrezi la nivel subconstient. Relaxarea si lucrul cu simboluri merg mana in mana.  Practic incepi sa te imprietenesti cu subconstientul..

Este deosebit de util in a va spune, ca daca te imprietenesti cu subconstientul, implicit te imprietenesti si cu corpul. Iar daca te imprietenesti cu adevarat cu corpul, implicit te imprietenesti si cu subconstientul.

Totusi tin sa specific, practic sa reiau ce am spus mai sus, ca urmand doar reteta indiana de a face asane, nu sunt sanse prea mari de a te imprieteni cu corpul, decat evident daca te-ai nascut deja cu o predispozitie catre acest lucru.
Uneori poti avea sanse extrem de mari sa te imprietenesti cu corpul mai degraba prin tai chi care pune accentul pe HARA sediul efectiv al constiintei corporale.

Insa daca sedintele de Yoga sunt insotite de Yoga nidra, clar aveti toate sansele sa faceti o yoga regala. Chiar numai sedintele in sine de Yoga nidra pot constitui o sedinta completa in ceea priveste dezvoltarea pe toate planurile. In yoga nidra gasiti si relaxare, si concentrare si meditatie. In plus  daca multi alti oameni pot gasi dificile anumite ramuri din yoga, yoga nidra se poate adecva tuturor categoriilor de oameni, intrucat nu solicita fizic, iar psihic minim pentru orice om cu o atentie cat de cat normala.

Uneori dupa o sedinta de yoga nidra poti avea stari fericire remanenta care incep sa iti apara la vreo 2-3 ore dupa sedinta. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca in yoga nidra iti poti reprograma subconstientul cu idei de succes si sanatate.

Despre aceste aspecte referitor la combinarea dintre diverse discipline, am sa mai scriu.

In incheiere, am sa dau un citat spus de un mare shaman , referitor la constiinta corporala.

Esential este momentul in care trupul isi da seama ca este in stare sa vada. Doar atunci suntem capabili sa stim ca lumea pe care o vedem in fiecare zi nu este decat o descriere... Don Juan

In alt articol o sa explic de ce o disciplina ca Yoga gandita de barbatii nu poate fi abordata in acelasi mod si de femei, chiar daca Yoga in sine,pare ca poate aduce nenumarate beneficii.Si aici ma refer la disciplina completa, meditatie, concentrare nu numai posturi corporale.

Instructor Yoga si Tai chi- TUDOR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...