Yoga este cel mai vechi sistem de instruire din lume si poate data de acum 5000 de ani, altii o dateaza chiar din vremuri imemoriale

marți, 29 noiembrie 2016

Salutul Soarelui si reintinerirea


Salutul Soarelui este o succesiune aproape neîntreruptă de 12 mişcări (6 mişcări simple care se reiau apoi în sens invers), repetate de mai multe ori la rând, ce tonifică întreaga musculatura corporală şi face să apară o anumită accelerare dublată de o amplificare armonioasă a respiraţiei şi a ritmului cardiac, fără a provoca însă stări de oboseală sau de pierdere a suflului.
Exercitiul se practica inainte de inceperea programului de asane. "Salutul yoghin al Soarelui" este o tehnică simplă de dinamizare amplă şi globala a întregii fiinţe. Practica sa conduce la trezirea şi amplificarea armonioasă a aspectului solar, masculin, yang al fiinţei si deschide poarta către o sănătate perfectă, forţă, armonie, eficienţă şi longevitate.Se repetă de mai multe ori, timp în care musculatura se încălzește, articulațiile se flexibilizează, în felul acesta organismul fiind pregătit pentru executarea celorlalte posturi. De asemenea el poate fi folosit pentru faza de încălzire premergătoare oricărui sport fiind un exercițiu complex în a cărei execuție sunt implicate absolut toate articulațiile și musculatura corpului. Este un exercițiu care crește considerabil flexibilitatea coloanei vertebrale, împrumutând prin copiere întinderile pisicii sau ale câinelui -inteligente viețuitoare!- care nu uită niciodată să-și mobilizeze vertebrele și o fac natural și constant pe tot parcursul vieții. Este unul dintre cele mai importante exerciții din practica yoghinilor fiind și cel mai complet.
La  ce varsta putem incepe practica lui Surya Namaskara ?
In practica Salutului Soarelui,varsta nu are nicio importanta.De exemplu ,sunt foarte frecvente cazurile in care persoane in varsta de peste 60-70 de ani,printre care si femei avand pana la 10 copii,s-au transformat intr-un mod aproape miraculos dupa numai cateva luni de practica neintrerupta a lui SURYA NAMASKARA.Iata in continuare cateva dintre efectele spectaculoase curent obtinute la nivel fizic de catre persoanele in varsta ,asa cum s-au putut ele constata la ASHRAM-ul lui SWAMI SIVANANDA din RISHIKESH:

-disparitia grasimii excesive de pe suprafata intregului corp
-reducerea naturala a bombarii abdomenului
-digestie mult ameliorata
-incetarea caderii parului
-revenirea culorii naturale a unghilor
-aspect si culoare mai proaspete ale pielii
-transpiratia anterior urat mirositoare devine treptat inodora

Foarte frecvente sunt si cazurile in care se poate constata o uimitoare reintinerire la persoanele in varsta care practica cu asiduitate SURYA NAMASKARA.

Datorita maladiilor ce pot fi curarisite radical de practica perseverenta si sistematica a Salutului yoghin al Soarelui amintim: indigestiile,constipatia,neregularitatile menstruale,apatia.De asemenea ajuta la combaterea si eliminarea pesimismului si indispozitiei prin dinamizarea intensa a aspectului solar (HA) ,emisiv ,dinamic (YANG) al fiintei.Celebrul yoghin BRAHMACHARI afirma ca SURYA NAMASKARA ne face capabili sa inmagazinam foarte multa energie subtila ( PRANA ) solara (HA) in fiinta, corpul nostru fizic devenind luminos intocmai ca SOARELE.

Ca si Soarele acest exercitiu are doisprezece parti componente. In anumite tratate esoterice YOGA, se arata ca de fapt 16 parti din care 12 sunt usor accesibile.SURYA NAMASKARA care cuprinde 16 miscari este extrem de dificil din aceasta cauza este realizat cu numai 12 parti. Se mai spune ca cele 16 aspecte ale SOARELUI sunt toate prezente numai atunci cand intreaga creatie este pe pragul disolutiei finale ( PRALAYA) ; De regula soarele vizibil nu are decat 12 aspecte distincte.

Beneficiile pe larg ale SALUTULUI SOARELUI

Efecte benefice ale exercitiului
- Tonifică întregul sistem digestiv prin întinderea şi comprimarea succesivă a abdomenului; totodată acest ansamblu de exerciţii masează profund toate viscerele: ficatul, stomacul, splina, intestinele, rinichii, activează digestia şi elimină rapid constipaţia.
- Plămânii sunt profund ventilaţi, iar sângele este oxigenat şi dezintoxicat prin expluzarea rapidă de dioxid de carbon şi alte gaze toxice pe căile respiratorii.
- Intensifică activitatea cardiacă şi astfel circulaţia sanguină este activată în întregul organism.
- Combate hipertensiunea şi palpitaţiile.
- Somnul devine din ce în ce mai profund şi odihnitor iar memoria este mult ameliorată.
- Indepărtează rapid tensiunile interioare.
- Stimulează şi normalizează activitatea glandelor endocrine, îndeosebi a glandei tiroide datorită mişcărilor de compresiune realizate la nivelul gâtului.
- Fortifică global întregul corp: gâtul, umerii, braţele, încheieturile, degetele, spatele, bazinul, centura abdominală, coapsele, pulpele picioarelor şi gleznele.
- La femei pieptul se dezvoltă normal, devenind sau redevenind ferm şi elastic.
- Stimulează în mod binefăcător activitatea uterului şi a ovarelor, suprimând neregularităţile ciclului menstrual, precum şi durerile specifice conexe cu acesta.
- Modelează în mod ideal corpul, reducând grăsimea în exces din zona abdominală, de pe şolduri, coapse, gât şi bărbie.
- Sporeste capacitatea naturala de rezistenta în faţa bolilor, prin intarirea sistemului imunitar.
- Este cea mai rapidă metodă pentru crearea şi menţinerea unei stări interioare de spirit mereu tânăr.

Mentiuni;Salutul Soarelui are cateva chei majore care conduc cu adevarat la reantinerire si regenerare.Acest lucru il puteti afla de la un yoghin care a primit initierea in acest sens.Altfel poate sa devina un simplu complex de exercitii de tip fitness cu unele avantaje evident,insa nu putem vorbi efectiv si de reantinerire.Si in plus orice practica de acest gen trebuie facuta sub indrumarea unui instructor competent,mai ales cand sanatatea d-voastra este sub se,mnul unor intrebari.

Contraindicaţii:
Femeile, în timpul ciclului menstrual, nu vor practica cel puţin în primele două zile. De asemenea, viitoarele mame vor putea practică Salutul Soarelui numai până la începutul celei de-a cincea luni de sarcină, iar, după naştere vor relua gradat. În cazurile de hernie nu este deloc indicată practicarea lui.

Va astept cu drag ,fie in cadrul unor sedinte particulare,fie in cadrul unei sali ,cum at fi in fiecare sambata la ora 08:45 pentru o ora si jumatate de Yoga Regenerativa, la Centrul Shakti, str. Christofor Columb nr. 3, sector 1, telefon 0755 069 569

De ce Yoga la mare are efecte extraordinare,versus de ce iubim marea
Nu v-am spus cat de eficienta poate fi practica YOGA facuta la mare sau ocean.Eu sunt crescut langa mare si pot spune ca in momentul in care mi-am inceput practica Yoga doar dupa carti la inceput am avut o eficienta extraordinara datorita sustinerii energiei de la mare.Am spus la inceput intrucat acum lociuesc in Bucuresti si diferenta este marcanta.De fapt este si normal intrucat te afli in fata unei Shackti (energii ) extraordinar de mare fiindca tot vorbim de Marea Neagra.Te poti simti bine si la munte  si in oricare loc din natura.Totusi exista ceva special langa o apa intinsa imensa,cum ar fi o mare sau un ocean.Primii tai centrii sunt infuzati cu energie vitala si mai ales centru al doilea Swadistana care tine preponderent de elementul apa devine supraenergizat.Acum tu nu trebuie decat sa pui energia in miscare .Referitor la al doilea centru Swadistana ,centrul ce tine de apas (apa subtila).Va aduceti aminte ce frenezie erotica va cuprinde cand ajungeti la mare.


Evident in joc intra si trupurile frumoase de femei sau barbati dupa caz,insa veti putea constata ca acest lucru se petrece si in lipsa acestor stimuli,bunaoara ati putea simti un sentiment de nostalgie frumoasa sau ca pur si simplu va simtiti indragostiti de orice,de mare,de natura sau de o fiinta.Marea are si acest efect, predispune la indragostiri,nu degeaba i s-au dedicat atatea cantece.In momentul in care cunoastem centrii de forta incepem sa intelegem si anumite fenomene subtile cat si psihologice legate de anumite elemente ale naturii si de fiziologie subtila..Swadistana este un centru o chacra de baza care poate fi conferi senzatii si impresii euforizante ,magnetism personal si multe alte beneficii atunci cand incepem sa o cunoastem si sa o dinamizam in mod adecvat.

Umanitatea are o atractia de nestavilit pentru mare si ape nemarginite. Explicatia sta chiar in arborele genealogic al speciei umane.

“Fiecare dintre noi are in vene acelasi procent de sare care exista si in ocean. Cand ne intoarcem la mare, fie pentru a naviga sau a o contempla, ne intoarcem la origini”O spune chiar John F. Kennedy.

Instructor Yoga Tudor

Soma-Regenerarea creierului prin absorbirea nectarului divin


Soma Chakra nu este atat de cunoscuta, “ascunsa in umbra celui de-al treilea ochi”, insa aici sunt pozitionate importante si pretioase forte distinctive.

Fiind guvernata de catre ce a mai ramas din fosta planeta Rahu, Soma Chakra este ignorata de multi dintre vindecatori, cu toate ca aceasta este una dintre cele mai puternice. Soma Chakra indruma intregul corp, corespunzand fiecarui organ. Aceasta are 12 petale de culoare ultraviolet, cu energia masculina reprezentata de Shiva si cea feminina de Shakti. Concentrandu-ne asupra Chakrei Soma in timpul meditatiei, curatam negativismul si vom gasi puteri nebanuite de a vizualiza creativ si de a transmuta.


Tehnica de activare a somei (absortia nectarului divin)

Aceasta energie, acest nectar coboara in chacra Manipura unde Soarele din acel loc de manifestare arde aceasta energie pe timpul zilei,insa scopul nostru pentru a ne regenera si reantineri este sa sa pastram intact si sa acumulam acest nectar soma sau amrita cum i se mai spune.

Aceasta energie acest nectar face parte din energiile lunii cele regeneratoare,de aceea se spune ca noaptea suntem incarcati.

Scopul nostru este sa readucem acest nectar in mod constient in Lalana-centrul mangaierilor-deasupra zonei palatului langa omusor - care mai este considerata iesirea lui Indra in cazul fiintelor evoluate.

De aici din acest focar initiatii spun ca izvoreste nectarul nemuririi amrita.Radacina palatului este zona de proiectie in plan fiziologic a lui Lalana,una din cele 18 marmauri.
Atentie este foarte important ca inainte de a face acest exercitiu sa beneficiati macar de trei luni de yoga clasica care include cunoasterea chacrelor, pentru purificarea unor circuite si structurilor energetice si pentru a face in deplina siguranta exercitiul.

EFECTE:Activeaza foarte mult acest nectar amrita,acest fluid care duce la o regenerare a creierului si echilibrarea unor procese mentale.Aceasta tehnica poate fi realizata oricand si se recomanda sa fie asociata oricand in carul unor exercitii dar acest lucru dupa ce v-ati purificat in prealabil structurile prin asane si pranayama..

Foarte puternica atunci cand se urmareste accesul in lumi subtile si genereaza o stare de purificare mentala.
Adeseori putem sesiza o energizare globala in zona posterioara a craniului,o senzatie dulceaga,o expansiune a constiintei datorita acumularii acestui elixir in zona capului.Este o tehnica deosebita si puternica care ajuta la dinamizarea unor capacitati deosebite.Adeseori va fi asociata cu o salivatie puternica.
Aceasta tehnica poate fi predata doar in cadrul unor sedinte individualizate.