Yoga este cel mai vechi sistem de instruire din lume si poate data de acum 5000 de ani
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 18 februarie 2018

Gandul care vindeca -Vindecare prin vizualizare creatoare


Un medic american foloseste vizualizarea creatoare in scopul vindecarii 
Doctor in medicina si psihiatru la Sinai Medical Center din New York, dr. Gerald Epstein este un pionier al folosirii vizualizarii creatoare ca tratament. De aproape 30 de ani, el s-a dedicat exclusiv dezvoltarii acestor metode neobisnuite de vindecare si a dobandit o reputatie internationala. Dr. Epstein relateaza: "Unul dintre prietenii mei suferea de gripa. I-am prescris "Fluviul vietii", un exercitiu care poate fi util oricui pentru a scapa de o banala raceala. I-am recomandat prietenului mei sa faca acest exercitiu din 3 in 3 ore, timp de 3-5 minute, pana la disparitia racelii. Doua zile mai tarziu, prietenul meu mi-a spus ca a realizat exercitiul o zi intreaga, dupa care si-a revenit imediat." Simpla coincidenta, vor spune unii sceptici. Cum ar putea oare niste imagini mentale de rauri si de lumina sa aiba vreun efect asupra elementelor fiziologice care declanseaza o raceala 
? De altfel, raceala nu trece oare singura? Experienta de peste 15 ani a dr. Epstein arata insa ca exercitiile sale de vizualizare au vindecat o serie intrega de afectiuni, majoritatea fiind mult mai grave decat o simpla raceala. 
 Pacientul devine propriul sau medic
 Au fost puse la punct exercitii de imaginatie creatoare pentru diferite tipuri de afectiuni, crize si maladii, care si-au dovedit eficacitatea in cazul tuturor persoanelor care au recurs la ele. Pentru a invata sa ne folosim imaginatia creatoare nu avem nevoie nici de un studiu indelungat, nici de profesor.
Sa luam de exemplu cazul unei paciente care si-a fracturat incheietura mainii. Ea a primit ingrijirile unui ortoped care i-a explicat ca osul respectiv are nevoie de 3 luni pentru a-si reveni. Diagnosticul a fost confirmat, la putin timp dupa aceea, de un al doilea specialist. Acestei paciente i s-a recomandat sa-si accelereze vindecarea prin tehnica numita "teserea maduvei": "Inchideti ochii. Expirati profund de trei ori si creati-va o imagine mentala a extremitatilor oaselor bolnave. Vizualizati ca extremitatile se ating reciproc. Simtiti cum maduva circula de la o extremitate la alta. Vizualizati ca maduva se afla intr-un tub de lumina albastra care se scurge prin vasele sanguine, cu arteriolele aflate intr-o miscare de du-te-vino intre cele doua extremitati, tesand o retea care le apropie. Procesul continua astfel pana cand nu va mai exista nici cea mai mica urma de fractura. Acum osul este din nou intact; deschideti ochii."
Pacienta a fost sfatuita sa repete exercitiul din 3 in 3 ore, cate 3 minute. Astfel, ar fi trebuit sa obtina rezultate semnificative intr-o saptamana sau doua. Trei saptamani mai tarziu, ea a mers din nou la medicul ortoped pentru control si acesta a constata ca osul era complet vindecat. Specialistul a fost atat de uluit, incat a mai verificat o data primele radiografii care i-au confirmat diagnosticul: conform cu ceea ce stia din experineta, acest gen de fractura necesita in mod normal 3 luni pentru a se reface! Era incredibil! Iesind din cabinetul medicului ortoped, pacienta radia pur si simplu de bucurie! 
Imaginile mentale sunt la fel de reale ca emotiile noastre
A vizualiza, a lucra asupra unei imagini este un procedeu foarte simplu: inseamna sa gasim, sa descoperim sau sa cream o imagine mentala, o forma-gand. Aceste forme imaginate, dar cu toate acestea reale, poseda toate caracteristicile incidentelor, obiectelor sau situatiilor pe care le intalnim zi de zi in realitate. Diferenta costa in faptul ca, spre deosebire de obiectele percepute in starea de veghe, ele nu au o forma fizica, substantiala. Totusi, aceste imagini mentale poseda o energie proprie. Ne putem gandi la aceste imagini ca la niste "copii" mentali. Noi le dam nastere, pentru ca ele sa actioneze in numele nostru ca niste agenti vindecatori si pentru ca, gratie energiei lor, sa stimuleze chiar ele procesul de vindecare
Descoperind sau creand aceste imagini, ne angajam intr-un proces plin de semnificatii. Imaginile sunt la fel de reale ca si emotiile noastre, la fel de pline de sensuri ca si visele noastre nocturne. In mod evident, ceea ce noi cream este o realitate subiectiva, dar o realitate, dotata cu puterea de a afecta corpul nostru fizic si de a ne revela anumite aspecte referitoare la propria noastra personalitate.
Pregatirea mintii pentru munca de vizualizare vindecatoare cuprinde patru aspecte principale. Primele doua constituie punctul de plecare al intregii operari asupra imaginii. Aceste elemente au fost numite de dr. Epstein intentie si linistire. Celelalte doua fac parte din experienta de operare asupra imaginii ca atare; ele au fost numite purificare si, respectiv transformare.

 

Intentia este o vointa dirijata. Puterea imaginatiei este legata in mod direct de intentie (actiunea mentala care canalizeaza atentia si actiunile noastre). Toata lumea stie ce este intentia: "Am intentia sa plec in concendiu luna viitoare", spunem noi, si facem programul in functie de aceasta. Intentia ne ghideaza in toate faptele noastre, fie ele importante sau nesemnificative. Care este insa legatura sa cu vizualizarea vindecatoare? Cand efectuam un exercitiu asupra imaginii, vom incepe intotdeauna prin a ne defini si clarifica intentiile (ce vrem sa realizam prin acest exercitiu). Daca, de exemplu, dorim sa ne vindecam o fractura, inainte de a incepe, va trebuie sa ne spunem ca ne vom suda la loc osul. Este ca si cum ne-am da noua insine o instructiune interioara.
 Utilizandu-ne imaginatia, ne dirijam vointa catre interior pentru ca sa ne aduca o sanatate mai buna si o viata mai frumoasa. Vom deveni astfel stapanii propriei noastre vietii.
 

Intentia este o vointa dirijata.Ea este esentiala in munca de autovindecare generata de imagini.


Linistirea mintii confera claritate imaginilor
Aspectul interior al linistirii este relaxarea. Exercitiul descris anterior incepea, asa cum probabil ati remarcat, printr-o expiratie profunda. A expira profund de cateva ori, in functie de caz, este suficient pentru a obtine gradul de relaxare necesar. O relaxare prea profunda nu este recomandata aici. De fapt, ea risca sa ne "adoarma" constiinta sau chiar sa ne adoarma de-a binelea, facandu-ne in orice caz mai putin sensibili la experienta imaginii. Aici scopul nu este relaxarea in sine, ci producerea anumitor imagini care sa fie apoi rememorate. Atentia este o stare de spirit indispensabila, iar activitatea imaginativa in sine amplifica atentia. 

Purificarea - cheia unei sanatati perfecte

Cele mai stravechi procedee medicale cunoscute cuprindeau purificari. Medicii egipteni, de exemplu, precum si cei din numeroase alte culturi stravechi din Orient si din Occident, considerau baia drept o necesitate a vindecarii. Romanii erau celebri pentru termele lor si pentru tehnicile de purificare din zonele bogate in izvoare cu apa termala. Purificarea genereaza senzatia de a fi scapat de povara, senzatie pe care cei mai multi dintre noi o avem atunci cand facem o baie sau un dus. Experienta clinica confirma semnificatiile interioare ale purificarii. Bineinteles, purificarea care este necesara in cadrul operarii asupra imaginii este mai mult decat o purificare fizica. A fi sanatos inseamna a fi "pur", in toate acceptiunile acestui termen. Din punct de vedere moral, trebuie sa ne intrebam daca suntem "puri" in relatiile cu ceilalti. Multi oameni cred ca sanatatea le este data din nastere. Totusi, ei gresesc daca nu sesizeaza relatia dintre boala si un comportament lipsit de scrupule, care induce in subconstient stari de culpabilitate si de autopedepsire, chiar daca aparent se simt foarte bine si actiunile lor "impure" nu le apasa constiinta.

Expresia "corpul nu minte' se aplica atat sanatatii morale si etice cat si obiceiurilor noastre alimentare, exercitiilor fizice sau atitudinii fata de munca. Toate erorile noastre morale se inregistreazai in corpul nostru si pot avea o influenta nefasta asupra starii noastre mentale si fizice.

Pentru a ne vindeca, trebuie sa incepem prin a ne purifica actiunile. Aceasta face parte din actiunea constienta care precede deschiderea ochiului interior si se integreaza in decizia de a ne privi pe noi insine in interior, si de a fi deschisi fata de ceea ce corpul si senzatiile ne transmit. Utilizand imagini, ne putem debarasa de iluziile noastre, putem inceta sa ne negam slabiciunile si ne punem intr-o noua lumina comportamentele distructive. Putem atunci face fata bolii si sa ne ingrijim singuri. Purificarea face parte din procesul de vindecare, ambele creand un nou spatiu care va permite aparitia unor atitudini sanatoase destinate regasirii unei personalitati pozitive. 

Transformarea incepe din interior

Ce inseamna de fapt afirmatia ca transformarea face parte din procesul de vindecare prin vizualizare?

Fizica cuantica moderna si traditia taoista afirma, la unison, ca experienta subiectiva a timpului, viziunea noastra limitata asupra realitatii este de fapt un flux continuu al unei transformari neancetate. Intreaga medicina chineza traditionala se bazeaza pe rpincipiul ca boala este sinonima cu un blocaj al curentului vital. Cu alte cuvinte, ea nu este decat o rezistenta opusa naturii miscatoare a lucrurilor.

Noi ne cramponam de multe ori de ceea ce consideram a fi "o situatie ideala" si chiar prin aceasta ne blocam si ne opunem eventualitatii durerii sau absentei placerii, astfel incat pana la urma ne aruncam orbeste chiar in bratele durerii pe care voiam sa o evitam. Este logic ca cramponarea de o stare efemera, considerata in mod absurd ca fiind permanenta, sa duca la suferinta. De cele mai multe ori, aceasta suferinta ia forma bolii. Operarea asupra imaginii si fuziunea in curentul evolutiv sunt doua aspecte strans legate. Nici o transformare nu se va realiza la cei care se multumesc sa modifice numai circumstantele exterioare ale vietii lor.

Munca de vizualizare asupra corpului si a mintii constituie un prim pas catre eliberare, pentru a deveni oameni adevarati, traind in armonie cu principiul universal al transformarii. Evitand formele incremenite ale aparentei si ale bunurilor materiale, imaginatia ne ajuta sa respingem comportamentul si atitudinea care dauneaza sanatatii noastre.

Intentia, linistirea, purificarea si transformarea sunt componentele necesare in procesul vindecarii. Numai experienta practica proprie poate demonstra valoarea si eficacitatea metodelor de vondecare prin vizualizare creatoare.

din Revista Misterelor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu