Yoga este cel mai vechi sistem de instruire din lume si poate data de acum 5000 de ani, altii o dateaza chiar din vremuri imemoriale

Soarele interior (HARA) si cele mai eficiente practici Yoga


Există o deschidere la un ocean vast de energie vitală în corpuL energetic subtil al Barbatului, care este identic cu pântecele la femei. Barbatii nu au un organ fizic asociat cu ea, și totuși este la fel de importantă pentru capacitățile lor de reproducere și creative.Cultura vestica nu are nici macar un termen pentru acest centru important. 
In medicina traditionala chineza este numit Dan Tian, care este adesea tradus ca "Elixir de câmp" - căci cu siguranță este locul din organism in care este creat elixirul vietii''SOMA''.. Numele celor trei puncte accupuntura ale Dantianului ne spune foarte mult: "Poarta de origine", "Marea Qi-ului" și "Poarta de Piatră".

În hinduism, descoperim că "Hara" este un cuvânt mai degraba pentru "Shiva", care este de obicei adorat sub forma de "Lingam". Lingamul este un vechi cuvânt sanscrit pentru penis.
În artele marțiale Hara sau Dantian este un cunoscut centru al puterii unui om în cazul în care acesta are acces direct la sursă.
Este centrul vital si energetic al corpului său precum și centrul său de greutate.
În cadrul acestor tradiții este adesea, de asemenea, menționată ca o stare de spirit în dezvoltarea caracterului unei persoane.

In punctul  "Hara" mintea condiționată nu are loc, pentru că este peste tot, completa si în Uniune cu Universul, fără început și fără sfârșit.Aici mintea se deschide cu usurinta  "Hara" este realizarea adevăratei tale naturi.

Unii practicanți tantrici numesc acest loc "Punctul Sursa"
Când am fost în India, m-a mirat faptul că unii saddhu, unii yoghini au pântecul foarte mare. Şi-mi spuneam: “Dar aproape că nu mănâncă !...”. Şi de ce Buddha şi alţi înţelepţi sunt reprezentaţi şi ei cu un pântec proeminent ? De fapt, unele pântece indică materialismul, grosolănia, senzualitatea… Dar la Iniţiaţi, ele sunt un semn al puterii, al forţei, al resurselor spirituale acumulate datorită exerciţiilor de respiraţie. Căci aceste exerciţii de respiraţie prelungite dezvoltă pântecul, unde se adună elemente capabile să vindece, să dezagrege tot ce e nociv. Aşadar pântecul poate fi un rezultat al materialismului omului sau spiritualităţii lui. Dacă pe chipul lui citim că nu se gândeşte decât să mănânce, să bea şi să doarmă, evident, burta este un indiciu nu tocmai favorabil ! Dar dacă are calităţi de puritate, clarviziune, inteligenţă, pântecul dovedeşte că are rezerve şi că poate transforma aceste rezerve pentru a-i vindeca pe ceilalţi şi a face multe lucruri pe care cel plăpând, cel slab nu le va putea face, sărmanul ! pentru că nu are resurse. Uitaţi-vă la japonezi.

 Unii dintre ei au pântecul imens şi în acelaşi timp multă supleţe, multă forţă, multă inteligenţă. Şi asta pentru că lucrează pentru a dezvolta un centru, centrul Hara, situat la 4 centimetri sub ombilic. Hara înseamnă “pântec” şi de aici vine expresia “a-şi face hara-kiri”, adică a se sinucide perforându-şi pântecul. Pentru înţelepţii japonezi, centrul Hara este centrul vieţii, al echilibrului, centrul universal. Şi atunci când omul, concentrându-se asupra lui, reuşeşte să-l dezvolte, devine neobosit, de neînvins. Activitatea creierului e cea care-i oboseşte pe oameni. Multe anomalii care apar în zilele noastre la occidentali provin din aceea că au rupt echilibrul, adică, în loc să plaseze centrul de gravitaţie, centrul vieţii în Hara, ei îl plasează în creier, care reprezintă periferia fiinţei omeneşti.

 Şi atunci, prea multă reflecţie, prea multe griji, prea multă activitate cerebrală – şi omul este dezechilibrat; de aceea, când i se întâmplă să primească şocuri, el nu se poate restabili, pentru că acest centru, care repară tot, nu funcţionează. Dacă ar şti să se concentreze asupra centrului Hara, să-l dezvolte, ar putea să facă eforturi intelectuale fără să se simtă vreodată obosit. Toţi cei care au lucrat asupra centrului Hara se remarcă în viaţă printr-un echilibru extraordinar. Mai târziu va începe să se dezvolte o ştiinţă: cum să lucrezi cu creierul şi cu centrul Hara.

adaptare dupa Mihail Omram Aivanhov

Mentiune
In Yoga Taoista esista practici care merg pe cultivarea energiei in acest centru,si pot aduce multa vigoare si inradacinare,lucru esential intr-o societate cu oameni dezradacinati,insa intradevar trebuie avut grija in a se imbina puterea cu iubirea,fiindca acest centru ,pe langa vitalitate,aduce multa putere.Spre exemplu un exercitiu de acest gen,de lucru cu HARA,facut timp de jumate de ora pe zi,timp de un an, echivaleaza cu practica a 12 ani de arte martiale,la nivel esential evident,cum ar fi liniste,centrare,forta launtrica,intuitie,calm imperturbabil si senzatia de invulnerabilitate.Aceste practici fac parte din pachete de oferta pentru clientii mei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu