Yoga este cel mai vechi sistem de instruire din lume si poate data de acum 5000 de ani
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

De ce yoga este ca si coaching de viata?Procesul de antrenare se adreseaza indeplinirii obiectivelor personale, profesionale, de sanatate si stil de viata. La nivel spiritual, coachingul te conduce la un obiectiv anume, unde actiunile curg din valorile cele mai profunde si dorinte. Obiectivul final este de a te sprijini in implinirea intregului potential al fiecarui individ.
Coachingul ajuta in crearea si realizarea unui plan de viitor, indeplinirea a ceea ce doresti.

Cum e cand lucrezi cu un coach personal sau un terapeut?

Daca te simti blocat, ai nevoie de sprijin, vrei sa te clarifici, vrei mai mult in viata, antrenorul este aici pentru tine. El te va ajuta si te va sprijini sa te identifici, sa te evaluezi, sa elimini blocajele emotionale si fricile, sa elimini comportamentul inconstient si tiparele care nu iti folosesc.

Antrenorul personal te ajuta in luarea unor decizii in viata care sa te ajute sa te mentii sanatos. Adevarul este ca, clientii sunt destul de isteti, ei stiu si apreciaza valoarea pe care ti-o aduce cineva onest, obiectiv si constructiv.

Timpul de antrenament depinde de necesitatile si preferintele individuale (3-6 luni). O sedinta dureaza 60 –90 minute.

Diferenta dintre antrenament si terapie

Coachingul ajuta la cresterea si vindecarea individuala. El imputerniceste persoana fizica pentru a spori calitatea vietii printr-un design bazat pe actiune, el ajuta la descoperirea, notorietatea si alegerea individuala.

Yoga este cel mai vechi sistem de instruire din lume si poate data de acum 5000 de ani, altii o dateaza chiar din vremuri imemoriale

Yoga reprezintă şi o terapie a dezordinilor psihosomatice prin reîntoarcere la Natură, însă nu la cea exterioară, care se face ocazional cu prilejul excursiilor, concediilor şi care implică dependenţă, ci la Natura interioară (la care putem avea acces permanent şi care conduce la eliberarea de perturbaţiile exterioare), în scopul creşterii rezistenţei la agresiunile mediului extern tot mai deteriorat (poluare materială, energetică, informaţională:a atmosferei, apei, alimentelor, organismului).

Yoga a reprezentat şi continuă să reprezinte încă o mină de aur din care au fost extrase şi transpuse în practica medicală occidentală o mulţime de tehnici, care urmăresc combaterea stressului, oboselii, refacerea forţelor, restabilirea echilibrului şi eliminarea dezordinilor psihosomatice ocazionale ori instalate(gandirea pozitiva si legea atractiei atat de mediatizate azi sunt extrase din sutra YS 1.33


Din trunchiul sistemului Yoga s-au desprins numeroase metode de relaxare psihoterapeutică, tehnici de concentrare şi măsuri din sfera igienei efortului mental ori somatic.

Yoga a furnizat tehnici de prevenire şi de vindecare a maladiilor, metode de reeducare a oamenilor pentru ca ei să nu determine o deteriorare permanentă a organelor interne. Prin Yoga, multe şcoli de tantrism, religioase, mistice au obţinut accesul la puterile extrasenzoriale ori paranormale (siddhis-uri) ceea ce indică utilitatea acestui sistem,"pentru a continua evoluţia prezentă a omului" (Teilhard de Chardin).

Au fost descoperite în Yoga metode de creştere a receptivităţii la informaţii care au fost utilizate pentru amplificarea voluntară a abilităţii de învăţare (memorare, descoperire).

Din Yoga derivă sisteme de antrenament pentru a mări acuitatea senzorială (văz, auz, miros), pentru a controla emoţiile, frica, insomnia, durerea (programul vizand naşterea fără dureri), pentru a controla temperatura corporală, ritmul cardiac, presiunea sanguină,pentru a reduce transpiraţia. Au fost preluate din Yoga programe de antrenament pentru reducerea durerilor provocate de răniri accidentale (prin răcirea şi dezactivarea energetică voluntară a segmentului afectat), pentru îmbunătăţirea performanţelor scufundătorilor marini (prin creşterea temperaturii mîinilor şi a picioarelor în ciuda răcelii apei).

Yoga a fost şi este în atenţia agenţiilor spaţiale în direcţia condiţionării

cosmonauţilor în vederea creşterii stabilităţii psiho-somatice, pentru inducerea calmului,atenţiei, receptivităţii selective, pentru a adormi mai rapid, pentru a utiliza integral şi intensiv timpul de refacere şi chiar în scopul inducerii morţii aparente yoghine (hibernare voluntară, pentru economisirea resurselor în cursul călătoriilor cosmice de lungă durată).
Scopul urmărit atat în cazul explorărilor cosmice cat şi al aplicaţiilor militare ale tehnicilor Yoga (vezi ARPA-Advanced Research Programs Agency of the Defence Department din SUA) este adaptarea omului la un nivel ridicat de perturbaţii (senzoriale, chimice, sonore, psihologice, emoţionale, informaţionale) care se realizează efectiv prin dublarea sau asistarea conştientă a programelor automate de funcţionare fiziologică (adică prin controlul voluntar al proceselor fiziologice perturbate).

Dublarea conştientă a programelor automate (vegetative) ce comandă funcţionarea la nivel fiziologic va permite şi eliberarea omenirii de dependenţa actuală de terapiile exterioare nocive, de protezele chimice, mijloacele medicamentoase (chimio-terapeutice),de protezele energetice (termo, electro, sono terapii), de protezele informaţionale (generatoarele de impulsuri; pacemaker cardiac sau cerebral).

Astăzi tehnicile Yoga sunt investigate în vederea realizării ortotehnologiilor, care vor permite atat ieşirea civilizaţiei umane din prezenta situaţie de criză (tehnologică, ştiinţifică,socială, ecologică) cat şi implicarea omului în programarea Universului manifestat (inclusiv pentru controlul interacţiei gravitaţionale si ieşirea în spaţiul galactic, care cu actualele tehnologii reprezintă o aventură). Fizica modernă prin teoria cuantică a campului ori prin teoriile campului unificat şi a campu-lui fundamental informational, prin studiul vidului şi a caracteristicilor experimentale ale acestuia, a reabilitat conceptele expuse în scrierile revelate (Vede, Upanishade) care constituie însăşi baza demersului experimental în vederea contactării şi unificării cu Ultima Realitate, care este Yoga.

Ce este Yoga ?
Lumea are idei preconcepute despre Yoga; oamenii îşi imaginează fie fachiri ce-şi introduc ace prin cap, fără să sufere, ori dorm liniştiţi pe cuie, fie buddhiişti raşi în cap care stau confortabil în poziţii înodate.

Deci începem prin a spune ce nu este Yoga.
Yoga nu este o gimnastică izotonică, adică o gimnastică dinamică, clasică, sau suedeză, şi nici o gimnastică izometrică, cum se afirmă de către unii autori europeni, ci o unificare a activităţii psiho-somatice (inclusiv musculare) cu inactivitatea (repausul şi relaxarea) utilizand ritmul.
Armonia divină ori rezonanţa cu Ultima realitate se atinge prin cunoaştere
experimentală, iar nu prin cunoaştere exterioară, verbală, pur teoretică (cunoaşterea aplicată este Yoga); efortul de armonizare, evoluţie, eliberare şi contactare a Divinităţii este Yoga; acest efort poate dura o viaţă de om sau chiar mai multe vieţi succesive (reincarnări).

Tot ce este scris colorat face parte din ''TRATAT PRACTIC DE RAJA YOGA scris de Dan Mirahorian. Respiratiile si relaxarea sunt baza si mai ales acumularile energetice. Si nu in ultimul rand nutritia si detoxifierea dat fiind faptul ca in ziua de azi e o adevarata aventura sa stii ce sa mananci si cum sa-ti pastrezi ficatul sanatos.

Apropo cati oameni ii vedeti zilnic zambind ? Stiati ca ficatul are chiar si un zeu dedicat. Este Zeul fericirii si se numeste Hotei la japonezi ? Oare ce vrea el sa ne transmita ?
Yoga ne invata sa traim in present. In yoga se antreneaza mintea sa se relaxeze si astfel se obtine mai mult spatiu prin respiratii, posturi si practici.
Life coaching (antrenarea pentru viata) ofera instrumente pentru a practica prezenta in fiecare zi. La un nivel de baza, aceasta forma de “life coaching” te invata “integritatea” personala sub toate aspectele vietii si anume: de la inima indraznesti sa elaborezi un vis, de la minte transformi visele in planuri, iar cu corpul indeplinesti visul.

De obicei suntem buni la vise, dar slabi in indeplinirea si planificarea lor. La acest nivel fundamental, alinierea intre minte, inima si corp formeaza un sistem de promisiuni si consecinte care cladeste muschiul de integritate personala. Daca ai un vis, este ca si cand faci o promisiune care sa te ajute sa il indeplinesti ca sa poti sa iti tii promisiunea. Ne e frica sa fim vulnerabili sau sa avem dificultati in viata.

Munca noastra este de a lasa visele sa vorbeasca, sa facem diferente dintre vocile din capul nostrum si sa alegem sa actionam in acord cu idealurile noastre, ceea ce ne face sa fim prezenti. Ne antrenam sa fim fara frica, sa devenim magneti pentru adevar invatand cum sa-l spunem elegant. Totodata fiecare dintre noi are amintiri care ne confuzeaza sau sunt gresite, pot fi replica amintirilor de la parinti sau pot fi personale. Aceste amintiri te ghideaza, te conduc in anumite directii si trebuie sa fim atenti.

Yoga – antrenament de viata

Practicarea de yoga ne aduce sentimente de claritate, bunatate – calitati ce trebuie sa le cultivam zilnic. Yoga este o metoda eficienta ca punct de plecare catre o constiinta mare. Daca noi ne dorim sincer sa traim aceasta practica, trebuie sa cultivam aceste valori pretutindem in viata noastra, si anume:

- Unitate – recunostem ca totul este universal conectat cu o vedere profunda, pentru modul in care ne afecteaza, folosind gandurile, sentimentele, actiunile
- Adevar – nu numai abilitatea de a evalua sau a spune ce crezi cu adevarat, dar si trairea vietii in concordanta cu cele mai inalte idealuri si crezurile personale.
- Alinierea – intelegerea ca oriunde tu te vei feri de a fi onest, vei avea de suferit consecintele, iar daca vei trai sincer visele, vei fi deschis, capabil si fara frica.
- Iubire – daca te iubesti sincer pe tine insuti, celelalte lucruri vor fi in echilibru ca raspuns din inima ta.

Aceasta combinatie din filozofia yoga si antrenamentul va vor ajuta in tot ceea ce va doriti.

Beneficii yoga:

- Imbunatateste flexibilitatea
- Formeaza masa musculara
- Reduce stresul, ajuta la reglarea glandelor renale, scade cortizonul
- Imbunatateste respiratia si functiile plamanilor
- Creste increderea in sine, intuitia si acceptarea de sine
- Creste concentrarea
- Ajuta la relaxare si la un somn mai bun
- Imbunateste postura
- Poate ameliora durerile si tensiunile
- Imbunatateste digestia si circulatia

Nu e nevoie de spatiu mare, de echipamente sofisticate, de mult timp liber pentru exercitii ca sa obtii rezultate.
Beneficiile lucrului cu un antrenor personal sunt modurile cele mai de success, rapide si usoare pentru a imbunati starea de sanatate si cea fizica. Persoanele de toate varstele ar prefera sa isi schimbe modul de viata angajand un trainer personal.
Yoga are aplicatii pentru toata lumea. Nu trebuie sa fi mobil ca sa incepi sa integrezi posturi de yoga in antrenament. 

instructor Yoga -Tudor

TEL 0767948273

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu