Yoga este cel mai vechi sistem de instruire din lume si poate data de acum 5000 de ani
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pregatirea mea

Noua moneda de schimb a lumii, va fi cunoasterea 
Semnalele mele in ceea ce priveste yoga au fost puternice inca de mic, cand ma gandeam cate lucruri interesante ai putea face cu mintea. La 10 ani, am gasit si un mic indrumator, un coleg de clasa, cu care imprientendu-ma, mi-a zis ca exista acest gen de oameni si se numesc yoghini. Din acel moment cuvantul yoghin mi s-a infipt in minte si evident am inceput sa cotrobai prin bibliotecile orasului, prin librarii. Foarte greu de gasit asa ceva in perioada lui Ceausescu, dar, cu chiu cu vai, am gasit o carte destul de buna, dupa doi ani mai tarziu, in cadrul unei biblioteci de cartier. Cartea era scrisa de doi bulgari si parea temeinic lucrata. Nu am stat mult pe ganduri si am purces in a o copia cap coada cu riscul de a nu-mi face anumite teme. Insa, chiar si acest lucru a fost o experienta in sine. La liceu am reusit sa mai cumpar de la colegi inca vreo doua carti. Studiam, ma documentam. Cu adevarat insa, abia dupa liceu, am reusit sa practic yoga, poate ca atunci ii venise timpul cu adevarat. Dupa ce am terminat armata, am mai primit o ''bijuterie'' care a devenit varful de lance si anume antrenamentul autogen pe care l-am gasit intr-o carte cumparata de la o librarie, "Relaxarea" de dr Arcadie Percek. Aceasta carte pe care o pastrez de atunci si acum imi trezeste o amintire aparte. Cartea micuta si rosie, cu un sportiv care se relaxeaza, parea ca ascunde nenumarate comori. Si chiar asa a fost. Antrenamentul autogen a devenit timp de doi ani de zile varful de lance, alaturi de unele asane si respiratii.
Zilnic, de doua ori pe zi faceam antrenamentul autogen, iar in timpul zilei adaugam respiratiile. Asanele le-am facut sporadic, insa faceam exercitii de incalzire specifice artelor martiale. Rezultanta a fost extraordinara. Stari de culme ale energiei care duceau spre extaz. Alteori, stari de liniste si relaxare urmate de detasare maxima.
In cadrul unor sedinte, va pot spune cum corpul singur poate produce substante vindecatoare si extaziante si cum va poate crea o fiziologie maxima pe care nici nu o banuiati. Si ghiciti cum mi-au iesit toate analizele laborioase pentru platformele marine cand am lucrat la Petromar? Nu intelegeam de ce asistenta se tot mira si ma intreba daca sunt crescut la tara, concluzionand ca mananc tot ce e mai sanatos si bun, in conditiile in care, pe vremea lui Ceausescu, era penurie de alimente.

Am urmat foarte multe cursuri si, la un moment dat, le postasem impreuna cu toate zorzoanele, respectiv diplome, dupa care m-am decis sa le las doar pe cele in care instructorii chiar mi-au trasmis ceva fara sa aiba vreo imixtiune nedorita asupra vietii mele. Cu alte cuvinte, ramanem la o experienta folositoare pentru viata, nemanipulatoare, chiar daca uneori a durut putin, a fost cel putin corecta. La randul meu, voi urmari acelasi lucru.

As putea sa enumar si 14 ani de yoga cu alti profesori in cadrul unor scoli. Insa paradoxul este ca, renuntand la maestrul meu interior, practic la intuitia mea, am pierdut toate acele rezultate pe care le obtinusem singur.
Mi-au trebuit patru ani dupa ce am oprit practica, in cadrul unor grupuri, ca sa ma resetez. Si, intradevar, pot spune ca am o intuitie buna in ceea ce priveste practicile corporale si mentale. Am reusit din nou, pe baza unor studii si mai aprofundate, sa imi dezvolt niste aptitudini mentale, insa recunosc ca mai am de lucrat la corp pentru a recuceri acea fiziologie inalta de dinainte de a practica, in cadrul unor asa zise scoli de spiritualitate. Cedandu-mi puterea, in cadrul asa ziselor scoli de spiritualitate si yoga, am platit un pret extraordinar de mare, pierzand in ani de zile orice rezultat benefic pe care il acumulasem cu propria-mi straduinta, inspirata de maestrul interior ''INTUTIA''.
Partea cea mai buna este ca detin harta, cunosc greselile care se fac in astfel de practici, ceea ce va poate oferi un imens ajutor atunci cand veti dori sa excelati si d-voastra atat in plan fizic, mental.

Si toate aceste lucruri deoarece yoga trebuie regandita, adaptata omului, incercand sa intelegi si pentru ce a fost conceputa. Exista diverse ramuri de yoga, chiar de asane cu ecuatiile lor. Am urmarit sa studiez, de asemenea, din diverse discipline corporale. Este foarte periculos sa faci niste oameni sa adere la un sistem filozofic pentru care nu sunt pregatiti, fiindca pot aparea disonante cognitive, cum s-ar spune mai popular nu vei fi nici cal, nici magar. Am trait acest lucru pe pielea mea, spuneam, atunci cand am aderat la diverse sisteme de credinte care se practicau in cadrul unor asa zis scoli de yoga. Sistemele orientale sunt diferite unele de altele si chiar in cadrul sistemelor de yoga se gasesc abordari filozofice diferite care pot genera contradictii imense. Inchipuiti-va un computer care primeste comenzi multiple fara a avea timp sa proceseze informatia anterioara. 

Insa lucrurile stau extrem de simplu atunci cand vorbim doar de un stil  de viata sanatos la nivel fizic si psihic pentru omul modern, intrucat se pot lua din sistemele orientale doar practicile care il pot ajuta pentru nevoile cotidiene, oferindu-i totusi si  ABC-ul legat de ceea ce inseamna cu adevarat centrarea Minte- Corp. Si acestea se refera la cele trei sine care sunt subconstientul, constientul si supraconstientul. Cand acestea sunt in echilbru nimic nu sta in calea realizarii tale. Si partea frumoasa este ca pentru acest deziderat nu trebuie sa renunti la lume, nu trebuie sa faci practici sofisticate, ritualuri, tapas-uri grele, nu trebuie sa aderi la vreun sistem filozofic, nu trebuie sa adopti vreo religie. E necesara doar dorinta impetuoasa de a vrea sa te cunosti si sa cresti. Intr-un fel sau altul, toti ne supunem acestei legi a cresterii, ea este inerenta, doar ca atunci cand nu este inteleasa cum trebuie, poate sa actioneze in defavoarea noastra.
Am putea numi acest lucru ''placere pe termen scurt si durere pe termen lung'', cand ne intereseaza doar ceea ce produce placere pe moment, fara sa abordam acest lucru intr-o maniera naturala, adica practic sa nu contravina unor legitati. Insa vreau sa adaug ca se poate  acest lucru, de a trai viata cu placere, atunci cand acest concept e bine inteles si facut intr-o maniera naturala. Da, poti avea avea si placere pe termen scurt si pe termen lung atunci cand cineva te poate ajuta sa intelegi cum se poate face aceasta, adica intelegand niste principii simple. La urma urmei este si logica si stipulata de oameni avizati din domeniul neurostiintelor. Creierul este conceput pentru placere si intotdeauna va cauta placerea. Haideti sa vedem cum se poate face aceasta chiar prin intermediul practicilor de tip centrare minte-corp venind la cursuri.

Iata o parte din cursurile semnificative care cu siguranta au implicatii in modul meu de abordare foarte complex, conferindu-mi si eficienta atunci cand lucrez cu clientii. Eu insami am de invatat de la cei cu care lucrez. Acest lucru e un mecanism foarte interesant intrucat atunci cand lucrezi cu un om pe o portiune de viata, concomitent lucrezi si cu tine pe acel aspect si e cat se poate de normal, daca ne gandim ca la urma urmei toti facem parte dintr-o constiinta de grup mai mare, unde adeseori suntem interfatele celorlalti.


XING SHEN ZHUANG-centrarea constiintei si flexibilizarea corpului - EXERCITII PENTRU COLOANA -Instructor David Shen

Consultant hipnotist - Trainer Vasile Hategan

Tao Healing (cosmic chi kung niv 1)– Maestru Mantak Chia

Metoda Silva (3 module: Baza, Ultramind si Love Mind) – trainer Rajko Kuzmanovic

Hatha Yoga (6 luni) – prof yoga Beko KaygeeNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu