duminică, 22 martie 2020

Comuna nemuririi din Gavdos

O gaşcă de oameni de ştiinţă, supravieţuitori ai Cernobîlului, a fugit pe o insulă să reînvie teorii antice greceşti şi să trăiască pentru totdeauna.




Pe o insulă mică şi pietroasă din sudul îndepărtat al Europei, un savant rus bărbos le vorbeşte oamenilor lui într-o cocioabă întunecată: „Nu vor mai exista noi generaţii. Noi suntem ultima. Nu vom mai permite naşterea unor oameni muritori. Nu este nevoie de aceştia.”

Fumând o ţigară rulată şi purtând un hanorac de fâş el arată mai mult ca un aurolac. De fapt este un membru foarte inteligent al unei organizaţii care nu poate fi numită decât o „comună a nemuririi”. Aceasta a fost formată de şapte savanţi ruşi care s-au mutat aici acum 15 ani. Între ei se numără supravieţuitori ai catastrofei de la Cernobîl – de fapt liderul grupării este un bărbat care a supravieţuit unei doze puternice de radiaţii chiar la centrala nucleară – psihoanalişti şi ingineri aerospaţiali. Munca lor e misterioasă şi se desfăşoară în laboratoare construite manual într-un loc plin de aparate neidentificabile care ruginesc prin praf. Una dintre clădirile construite de ei are o piramidă verde, opacă de sticlă care îi iese prin acoperiş şi care arată ca ceva din filme S.F.


Toţi savanţii de acolo deţin diplome prestigioase şi unii dintre ei au lucrat la echivalentul rusesc al NASA. Totuşi, în loc să analizeze fiole cu chimicale şi să reconstruiască tehnologii străine, oamenii de ştiinţă de aici lucrează pământul ca muncitorii necalificaţi pentru doar câţiva bănuţi. Preotul de pe Insula Gavdos le-a dat trei hectare de pământ pe care ei şi-au construit case şi i-a ajutat să-şi construiască generatoare, ferme şi diverse elemente de tâmplărie.

După ce şi-au aranjat nişte mijloace de trai, experimentele lor dubioase şi filosofiile lor ezoterice asupra nemuririi au acoperit toate planurile lor în obscuritate. Serviciile secrete ale guvernelor europene au trimis agenţi pentru a investiga situaţia, dar nu au reuşit să descopere nimic.


De peste un deceniu biserica şi savanţii au trăit în armonie, dar acum nemuritorii au supărat comunitatea locală făcându-şi planurile publice. Ei vor să „reconstruiască lumea” şi să implemetenteze „naşterea omului nemuritor”. Savanţii se află chiar în periocl de expulzare, deoarece au început să construiască un templu grec în care vor să reînvie filosofia pitagoreică şi să aducă la suprafaţă mistere greceşti de mult uitate.

Regizorul norvegian Yiorgos Moustalis face un documentar despre savanţi şi tezele lor extraordinare.

El povesteşte că „multe legene urbane înconjoară acest grup. Unii cred că ei au venit pe această insulă ca să se vindece de radiaţii. Alţii spun că ei sunt cu toţii spioni care au lucrat pentru KGB sau CIA, care lucrează la un program strict secret. Majoritatea acestor poveşti au fost spuse de oameni care deja i-au cunoscut pe savanţi şi care văzuseră construcţiile lro ciudate.”


A explica în detaliu planurile acestor savanţi pare la fel de dificil ca măsurarea unei bucăţi de aţă, dar obiectivul general pare misiunea de a atinge următorul nivel al evoluţiei umane.

„E un studiu complex” spune Moustakis. „Dovada pe care noi o căutăm se află în studiile lor la fel cum , să spunem, teoria relativităţii a lui Einstein zace în matematică. Desigur relativitatea a fost dovedită până la urmă prin diverse experimente – acceleratorul de la CERN, etc. Totuşi înainte să punem această teorie în practică a avut nevoie de un cadru teoretic operaţional. Pe scurt, da, savaţii au un cadru teoretic foarte funcţional.”


Filosofia savanţilor care abordează ideea nemuririi este comparabilă, spune Moustakis, cu budismul care nu este condus de o religie sau deităţi mitice , ci de o ştiinţă tangibilă.

Unii o numesc pseudoştiinţă, alţii voodoo; alţii se tem de planurile savanţilor. Majoritatea pur şi simplu nu înţeleg nimic. După ce au trăit din agricultură atâţia ani conceptul lor poate fi privit în stilul experienţei lu Alex Supertramp, astfel ei ar trăi departe de ştiinţa modernă, pentru a-şi dezvolta minţile prin evitarea consumerismului pandemic şi spălarea pe creier sub care ne aflăm cu toţii. . Teoria asta nu ia în seamă conexiunile lor religioase puternice, ceremoniile lor misterioase şi obsesia lor pentru filosofi greci radicali. Nici nu explică pseudoingineriile lor sau faptul că ei au construit un fel de templu împotriva doleanţelor locuitorilor de pe insulă şi l-au numit „Templul lui Apollo”.


Simboluri pagane sunt pictate pe tot exteriorul clădirii. Doar existenţa ei crează o mare problemă cu comunitatea locală care îi numeşte eretici pe savanţi. Ca să strice situaţia şi mai tare, nemuritorii au scris membrilor Bisericii Greciei continentale şi le-au cerut un episcop sau un preot iluminat care să ţină ceremonii pe insulă dedicate Fecioarei Maria, în care să-i ceară ajutorul acesteia pentru a construi un templu dedicat unui zeu care reflectă complet altă religie.

„Este posibil”, întreabă unul dintre savanţii din filmul lui Yiorgos Moustakis „ca omenirea să facă tranziţia la următorul nivel de existenţă?” Fiind o gaşcă de savanţi care experimentează cu teorii ştiinţifice paranormale pe o insulă izolată poate că vor afla în cele din urmă răspunsul.

Pentru a afla mai multe despre documentarul lui Yiorgos Moustakis,click aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...