Yoga este cel mai vechi sistem de instruire din lume si poate data de acum 5000 de ani
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 5 noiembrie 2017

Undele alfa-invatarea rapida si eliberarea de stress


Când esti perfect relaxat, activitatea creierului scade de la tiparele rapide ale stării Beta în undele mult mai blânde ale stării Alfa. Nivelul de constientă se expansioneaza. Proaspăta energie creativă începe să curgă. Fricile dispar. Ai o senzatie eliberatoare de pace si de bine. Tratamentul Allfa este recomandat pentru tratarea stresului.

Programele bazate pe starea Alpha te ajută să iti scoti la iveală creativitatea si sunt excelente pentru rezolvarea problemelor, găsirea de noi idei si practicarea vizualizării creative. Alpha este recomandată când vrem să obtinem stări profunde de relaxare care sunt esentiale sănătătii noastre.

Undele Alfa se întind de la 7 la 12 Hz. Acesta este un loc de relaxare profundă, dar nu chiar meditatie. În Allfa incepem să accesăm creativitatea subconstientului – este poarta către o stare de constientă mult mai profundă.

Undele alfa – starea de vis (8 - 12 cicli/secundã)
Undele cerebrale alfa sint prezente in timpul starilor onirice, dar si in timp ce omul isi foloseste imaginatia si capacitatea de a vizualiza. Ele sint, de asemenea, asociate unei stari de spirit detasate si receptive, in care se creeaza o punte intre constient si inconstient. In momentul in care se manifesta undele alfa, omul are probabil ochii inchisi, iar in minte ii vin involuntar flash-uri, imagini scurte nesolicitate, care i se par foarte reale. Atentia se muta de la un scenariu la altul, deplasindu-se aparent fara motiv de la un lucru la altul. Nici imaginile, nici celelalte date senzoriale nu par sa aiba o logica, lumea exterioara dispare si omul este absorbit de vis datorita activitatii undelor alfa. In anumite cazuri, creierul produce prea multe unde alfa, care se pot concretiza in stari frecvente de reverie si o tendinta de a evada din realitatea obisnuita. De obicei insa, problema este exact inversa, undele alfa nefiind suficiente in conjunctie cu celelalte unde cerebrale.
Fiecare stare de constiinta in care un om se afla in orice moment este o combinatie intre cele patru categorii de unde cerebrale prezentate mai sus. Examinind cum interactioneaza si functioneaza ele impreuna, se poate intelege mai bine ceea ce se intimpla cu starile unui om si de ce apar anumite experiente. Toate categoriile sint la fel de importante si toate impreuna ofera o diversitate extraordinara de stari mentale, emotionale si spirituale. In interiorul categoriilor mari pe care le-am descris, exista game de frecvente diferite, care variaza de la persoana la persoana.
Omul experimenteaza in acelasi timp empatia undelor delta, inspiratia creativa, viziunea personala si constiinta spirituala a undelor teta, descatusarea spirituala produsa de undele alfa si toate acestea in stare constienta si rationala, provocata de undele beta.

Starea alfa este definita de specialisti ca fiind starea in care creierul uman isi reduce frecventele de lucru in intervalul de 8 -14 cicli pe secunda, si in care in mod natural apare si starea de somn. In aceste nivele ale creierului sunt generate gandurile umane. . În timpul acestei stări, au loc: percepţia extrasenzorială a luminii, regenerarea celulară accelerată, etc. Undele alfa sunt specifice primului nivel al sugestiei. Nivelul alfa genereaza o alta perceptie a spatiului si timpului, diferita de perceptia din starea obiectiva, denumita starea beta de functionare a creierului uman, o stare specifica de trezire, in care functionam in fiecare zi, in care activam constient si producem toate actiunile din lumea fizica.

Undele Alfa apar în mod natural, atunci când suntem pe cale sa adormim sau în timpul zilei, atunci când visam cu ochii deschisi si, de asemenea, atunci când ne aflam în stare de relaxare sau în transa hipnotica. Atunci când încep sa apara gânduri concrete, activitate fizica sau o lumina puternica în fata ochilor, creierul îsi schimba activitatea, de la unde alfa, la unde beta. Astfel, perioada optima pentru programarea subconstientului prin intermediul sugestiilor este în starea alfa, atunci când suntem pe cale sa adormim sau când ne trezim.
Cu ajutorul sugestiilor pe care ni le administram atunci când suntem în starea alfa, puterea de impresionare a mintii ne va ajuta sa ne îmbunatatim imaginea de sine, sa mentinem o anumita dieta sau sa ne crestem motivatia. Atunci când repetati anumite afirmatii, subconstientul va va programa pentru succes. Cheia este repetitia acestora, la care se adauga efectul starii de programare alfa.
Afirmatiile (sugestiile) au cele mai bune efecte atunci când sunt create cu scopul de a face o schimbare în interiorul nostru, nu în exterior.
Este foarte important sa ne imaginam si sa simtim realitatea celor afirmate în timp ce le repetam. Imaginarea unui rezultat pozitiv în timp ce folosim afirmatiile/sugestiile este un instrument puternic de creare a realitatii. Daca obiectivul pare prea greu de imaginat, putem încerca sa ne administram sugestiile pentru noua realitate în mod gradat, în zile sau saptamâni.
In nivelul alfa sunt astfel accesibile nivele ale constiintei interioare, iar prin inducerea acestei stari, putem dezvolta starile intuitive de perceptie ESP, caracteristica a lumii spirituale.


Fiinţa umană îşi poate controla stările psiho-mentale controlând undele cerebrale

Joe Kamiya - profesor la Universitatea Chicago, consideră că oamenii nu pot fi văzuţi doar ca o aglomerare de gene şi răspunsuri la stimuli externi. El consideră că fiinţa umană are, sau poate dobândi cu adevărat, controlul deplin şi conştient asupra propriei activităţi cerebrale. 

El a schiţat un experiment pentru a afla dacă cineva poate diferenţia, prin percepţie corectă, între diferitele unde cerebrale ale creierului său. Persoana care l-a ajutat l-a acest experiment a fost Richard Bach. Acesta a fost plasat într-o cameră întunecată, cu electrozi amplasaţi în partea posterioară stângă a capului. Joe Kamiya îi urmărea pe electroencefalograf activitatea cerebrală. 

Se emiteau diferite tonuri sonore şi se urmărea răspunsul de unde cerebrale. R.Bach era întrebat ce tip de unde erau, prin perceperea obiectivă a stării sale. La început a recunoscut corect doar jumătate din răspunsuri. Kamiya îi recomandase să fie atent la starea care apare în concordanţa cu undele cerebrale ca răspuns la tonurile emise. În a treia zi de testări, Bach ajunsese să recunoască corect în 85% din cazuri ce unde cerebrale emitea creierul său. În foarte scurt timp, Bach a ajuns un adevărat maestru al detectării tipului de unde pe care le emitea creierul său. 

A doua parte a experimentului a constat în intrarea la voinţă a subiectului în stare alfa: când clopoţelul suna o dată, R.Bach intra la voinţă în stare alfa. Dobândise capacitatea chiar de a varia de la frecvenţa alfa cea mai joasă la cea mai înaltă. A fost primul experiment controlat care a demonstrat că undele cerebrale, considerate a fi involuntare, pot fi obiectul controlului voluntar. 

Astfel s-a lansat domeniul biofeedback-ului undelor cerebrale. Biofeedback-ul sau neuro-feedback-ul este ştiinţa prin care oamenii pot învăţa cum să îşi controleze activitatea cerebrală, cu ajutorul unui aparat care obiectivează tipul de unde cerebrale predominant într-un anumit moment. 

R.Bach spunea că simţea că este în stare alfa când orice imagine din mintea sa dispărea şi când îşi imagina muzica unei orchestre. Alţi subiecţi spuneau că stările asociate undelor alfa apăreau atunci când lăsau mintea liberă, sau când îşi simţeau bătăile inimii, sau când nu mai gândeau.

Testele realizate de Elmer Green prin înregistrarea activităţii cerebrale a unui yoghin în timpul meditaţiei, au arătat că aceasta era caracterizată de apariţia spontană a undelor alfa. De asemenea s-a observat că acesta putea să se „mişte” rapid între diferitele frecvenţe cerebrale. Această flexibilitate este un semn distinctiv al fiinţelor cum ar fi sfinţii şi yoghinii, după cum au arătat testele realizate de Green.

Poate nu toate fiinţele umane sunt înclinate să practice meditaţia yoghină, dar există posibilitatea să înveţe să îşi controleze activitatea cerebrală, prin biofeedback, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu