Yoga este cel mai vechi sistem de instruire din lume si poate data de acum 5000 de ani
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 13 aprilie 2017

Cum sa faci o prezentare de tip WOW chiar pe blog


Inainte a face Yoga, fitness, inainte de a face orice ai nevoie sa socializezi in viata de zi cu zi.. Socializarea inseamna in primul rand comunicare.De aceea  m-am gandit ca este util sa public si astfel de comunicari.In yoga vorbim in primul rand de comunicarea interioara care creaza premizele unei bune comunicari si in exterior,dar la fel de bune sunt si aceste comunicari de tip Paul Ardeleanu de la care eu insami invat.

Hei,

Paul la microfon.
Acum aproximativ 2 ani am tinut o prezentare la un Workshop numit: "Arta de a vorbi in public".

Modul in care am inceput acea prezentare a fost urmatorul:

"De cand eram mic, nu mi-a placut niciodata limba romana. In schimb, mi-a placut matematica si intotdeauna am fost buna la matematica. 

Din punctul meu de vedere limba romana este arta. Matematica este stiinta. 

Eu nu sunt cea mai potrivita persoana sa va vorbeasca despre arta de a vorbi in public.

In schimb, pot sa va vorbesc cu foarte mare lejeritate despre stiinta de a vorbi in public pentru ca la asta ma pricep" 

De fapt, eu ma consider un matematician al vorbitului in public. Ma pricep la structuri, sisteme si logica ce sta in spatele cuvintelor. 

In acest e-mail vreau sa-ti impartasesc unul dintre domeniile in care chiar ma pricep, si asta nu o spun cu o lipsa de modestie.

Este vorba de structura prezentarii tale. 

De cand studiez stiinta comunicarii am aflat de foarte multe moduri de a "ambala" un mesaj. 

Cel mai simplu si complet model il predau si eu in toate cursurile mele de comunicare. 

Este vorba de modelul D.I.S.C.U.R.S. . De fapt acest model este un acronim format din 7 pasi simpli pentru a crea o prezentare
D.eschidere

Cei mai multi incep o prezentare cu formula : „Buna seara! Bine v-am gasit. Ma bucur foarte mult sa fiu aici. Numele meu este … sunt … si astazi o sa va vorbesc despre … „. Aceasta este o deschidere banala a unei prezentari si oamenii te incadreaza imediat in categoria: Mediocru.

De aceea ai nevoie sa incepi intr-un mod propriu, original. Scopul deschiderii este sa creeze conexiunea cu persoanele din audienta.
I.ntroducere

Dupa ce ai creat conexiunea ai nevoie sa raspunzi la cele 3 intrebari care exista in mintea oamenilor la inceputul unei prezentari:
• Cine esti tu?
• Ce urmeaza sa se intample?
• De ce este important pentru mine?
S.tructura

Iti recomand ca fiecare idee pe care o transmiti sa o transmiti sub forma Problema – Solutie:

Care este problema cu care cei din public se confrunta? Care este solutia pe care o recomanzi pentru a rezolva acea problema.
C.az concret

 

Acum este momentul in care aduci ideile abstracte din aer pe pamant, adica le faci concrete. Aici poti sa folosesti un exemplu, o analogie, un studiu de caz, o poveste, o statistica… orice care sa faca ideea respectiva sa fie concreta.
U.tilizare

Este raspunsul la intrebarea: Cum poti sa pui in practica aceasta idee?

De exemplu:
Modelul DISCURS poti sa il folosesti cand construiesti o prezentare de 5 minute, de 15 minute, de 1h si chiar o prezentare de 3h
Modelul DISCURS poti sa il folosesti cand creezi un articol pe blogul tau
Modelul DISCURS poti sa il folosesti cand creezi o oferta de vanzare pentru un client
Modelul DISCURS poti sa il folosesti in orice context de prezentare, indiferent de este 1-1 sau in fata unui public, indiferent daca este online sau offline pentru ca este un mod prin care ambalezi informatia.
R.ecapitulare

Se spune ca intr-o prezentare este important sa le spui oamenilor ceea ce ai de gand sa le spui, apoi sa le spui, apoi sa le spui ceea ce le-ai spus deja. La recapitulare le spui ceea ce le-ai spus deja.
S.urpriza

Aici este ultimul moment, momentul de incheiere. Acesta este important sa-i lase cu starea in care sa spuna WOW. Acest lucru va face oamenii sa vorbeasca mai departe despre tine si despre mesajul tau. Practic va deveni un ambasador al mesajului tau. 

Am povestit de foarte multe ori de modelul DISCURS si pentru a putea sa-l intelegi mai bine vreau sa-ti ofer si o prezentare video a acestui model: 

Data viitoare cand ai de creat o prezentare, indiferent ca este vorba de o prezentare in fata unui client sau in fata unui public, te invit sa-ti structurezi prezentarea cu ajutorul modelul DISCURS. 

Pe curand, 
Paul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu